Rereta tort cu mere ionatane
Acest tort este apreciat mult de colectivul de la firma unde lucreaza sotul meu. Asa ca nu putea lipsi reteta dragilor…
Necesar ptr o tava inalta diam. 22-24 cm:
- 8 mere potrivite (atentie sa fie zemoase nu uscate, soiul golden sau ionatan)
- 10 lg zahar
- 4 plic zahar vanilinat
- 4 lg cu varf, faina pentru prajituri
- 3 oua
- 3 lg ulei floarea soarelui
Mod de preparare:
Se curata merele de coaja si se gauresc pe centru pentru a scoate cotorul. In tava mea intra 7 mere iar pe ultimul il tai si umplu golurile. In fiecare mar pun o lingura de zahar (daca merele sunt acrisoare mai puteti adauga pana se umple marul) si peste zahar la suprafata presar si zahar vanilinat (eu pun 2 plicuri).
Se baga la cuptor la foc mediu 10- 15 minute, pana se inmoaie marul si incepe sa lase sirop, atentie sa nu se caramelizeze siropul ca devine amar mai bine sa mai ramana cristale de zahar. In acest timp separam ouale si batem albusele spuma cu 3 lg zahar si 2 plicuri de zahar vanilinat (pana se topeste zaharul), adaugam si galbenusele (frecate cu ulei si un praf sare) si mai continuam cu mixerul pana se omogenizeaza. Adaugam faina si amestecam usor, cu o lingura, de sus in jos. Compozitia aceasta se pune peste merele usor racite si se da la cuptor 5 min. la foc mediu-mare si apoi 20 min. la foc mediu dupa care se incearca cu scobitoarea.
Tortul se pune pe platou cu merele deasupra (trebuie sa se raceasca bine in forma altfel se desfac), si se orneaza cu frisca, optional se poate presara scortisoara.
Galerie FOTO Rereta tort cu mere ionatane:
Trackback 1
TrackBack URL
https://bunute.ro/tort-cu-mere-ionatane/trackback/