Eu nu folosesc Vegeta din comert, nu stiu ce contine in afara legumelor si a sarii! Dar fiindca o folosesc la foarte multe retete, o prepar in casa.
Cu maxim 9 lei iau din piata tot ceea ce imi trebuie pentru a umple un borcan de 800g. Aceasta vegeta tine si 2 ani daca este depozitata si sarata corect.
Ideal este un aparat pentru deshidratat dar eu nu l-as folosi decat o data pe an si atunci nu stau cu el prin casa doar pentru o singura folosire/an.
Cantitatile de mai jos le fac de doua ori, pentru borcanul meu, pentru ca daca le-as pune pe toate o data nu s-ar deshidrata corect deoarece ar fi prea incarcata tava.
Ingrediente:
2 legaturi de patrunjel si frunzele de la 2 teline le pun pe hartie la uscat (dar fara prea mult din codite deoarece acestea nu se maruntesc prea bine) le las 2-3 zile sa se usuce bine. Daca le tocam impreuna cu legumele si le punem la cuptor isi vor pierde culoarea.
Spalam, curatam si tocam la robot:
- 2 ardei verzi, soiul potop
- 3 morcovi potriviti
- 2 radacina patrunjel
- 2 pastarnac
- 1 telina cca 5-6 cm in diametru
- 1 ceapa potrivita.
Acest amestec il punem intr-o tava cu hartie de copt, intins pe toata tava. Dam la cuptor la foc minim si punem tava sus de tot. Daca cuptorul arde, punem inca o tava jos ca sa mai domoleasca focul sau lasam usa cuptorului intredeschisa. La o jumatate de ora mai plimbam amestecul din centru catre margini, dureaza cca 4 ore dar merita! Dupa ce se usuca dam amestecul prin robot din nou, impreuna cu verdeata uscata si adaugam 2 linguri de sare, amestecam si depozitam intr-un recipient din sticla. De cate ori folosim din vegeta mai agitam un pic borcanul, pentru a nu se intarii.
TrackBack URL
https://bunute.ro/vegeta-de-casa/trackback/