Reteta de Papanasi cu dulceata sau ciocolata

Print Friendly, PDF & Email
Reteta de Papanasi cu dulceata sau ciocolata-ss
asteptam un like, un share...

Acum ca am ajuns la 1000 like-uri din partea voastra (va multumesc din suflet ca imi apreciati blogul) am hotarat sa public o reteta de papanasi cu toate tips-urile incluse:

– Papanasii nu au consistenta gogosilor in interior, doar au 2 treimi branza (nu va speriati, nu sunt cruzi);
– pentru modelat este mult mai bine sa folositi ulei pe maini, compozitia fiind moale si lipicioasa;
– eu ii prajesc intr-o cratita cu gura mai larga si pun 900 ml ulei (100 ml ii folosesc la modelat);
– focul este foarte important, verificati daca este bine incins uleiul, inainte de a pune papanasii (puneti o bucatica mica de aluat si cand se ridica la suprafata, este incins uleiul);
– dupa ce puneti papanasii in ulei si vedeti ca s-au umflat un pic, miscatii usor cu furculita sa se dezlipeasca de pe fundul cratitei, in caz ca nu se ridica singuri;
– in continuare pastrati focul cat sa nu ii arda repede (la inceput se vor face mai greu, dar pe masura ce se incinge uleiul mai tare, va trebui redusa un pic flacara), in orice caz se prajesc la foc mediu/mare;
– eu nu folosesc mult zahar, deoarece este suficienta dulceata;
– atentie marita la branza de vaci, daca este apoasa mai punem 2 lg de faina, eu folosesc una mai cremoasa si fara mult zer (are consistenta cremei Almette);
– nu trebuie sa lasam in ulei, in timp ce prajim, bucatele arse si nu trebuie sa ii intoarcem de prea multe ori pentru ca vor absorbi foarte mult ulei;
– fac papanasii mai mici, pentru ca nu imi place sa ramana in farfuria celor care nu pot manca mult :), pentru mancaciosi mai avem unul, doi…


Ingrediente pentru 14 papanasi si 14 bilute  🙂

  • 500 g branza de vaci
  • 250 g faina (daca branza are mult zer mai adaugam 2 lg)
  • 2 oua mari
  • 3 lg zahar tos
  • 1 lamaie mica (toata coaja in aluat si 1/2 din zeama pentru stins bicarbonatul)
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 zahar vanilinat
  • 1 praf sare.

Se mai foloseste 1 litru ulei floarea soarelui pentru prajit si modelat, iar pentru servit smantana si dulceata dupa gust, frisca lichida si ciocolata.


Intr-un castron adanc, punem ouale si zaharul impreuna cu cel vanilinat, coaja de lamaie si un praf de sare, amestecam bine sa se topeasca un pic zaharul. Adaugam branza si o desfacem bine in compozitia obtinuta, sa nu ramana cocoloase. Punem bicarbonatul stins cu jumatate din zeama de lamaie si incorporam, dupa care adaugam faina in ploaie si amestecam energic.

Uleiul 900ml (100ml pastram pentru modelat) il punem intr-o cratita cu gura mai larga si dam pe focul mediu/mare, sa se incinga. Verificam cu o bucatica de aluat, daca s-a incins. Cat timp se incinge uleiul, luam cam 2 lg de aluat in mainile unse cu ulei si modelam un baston de circa 10 cm dupa care ii unim capetele ca sa obtinem un cerculet, il asezam cu grija in uleiul incins. Cand observam ca s-au colorat auriu pe margine ii putem intoarce (este de preferat sa nu ii intoarcem de multe ori ca sa nu absoarba mult ulei). Dupa ce am pus 5-6 papanasi si vedem ca nu mai incap, luam cate o lingurita din aluat si modelam bilutele pe care le strecuram printre papanasi in uleiul incins. Eu pun 6 papanasi o data si imediat vin si cu 6 bilute, ca sa nu ramana descompletati.

Ce sa va spun…fiul meu ii prefera trasi in ciocolata, facem si asa! Pentru 6 papanasi, pun 100 ml frisca lichida pe foc si cand incepe sa fiarba pun si 100 g ciocolata si dau la o parte de pe foc, amestecand bine sa se topesca ciocolata.

Pentru noi ceilalti punem smantana si dulceata de fructe de padure, afine, capsuni, coacaze etc…

Reteta de Papanasi cu dulceata sau ciocolata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TrackBack URL

https://bunute.ro/reteta-de-papanasi-cu-dulceata-sau-ciocolata/trackback/

PAGE TOP