Copilul meu nu mananca placinta!!! De niciun fel !!! Dar acest fel de placinta dobrogeana il mai accepta…sa zicem…
Se face foarte usor, e satioasa, e buna si calda si rece.
Imi aminteste de copilarie, cand se gasea in toate patiseriile, la kilogram, in tavi rotunde si o serveam pe ambalajul din carton sau la farfurie.
Ingrediente pentru o tava de aproximativ 39/39 centimetrii (eu in poze am folosit doua tavi mai mici, dar ingredientele in aceste cantitati, le folosesc in mod normal in tava aragazului):
Pentru umplutura:
- 6 oua
- 600 grame branza dulce de vaci
- 200 grame branza de oaie rasa sau de burduf
- 200 grame iaurt
- 1 pachet foi de placinta
Pentru uns:
- 1 ou
- 200 grame iaurt
- 100 mililitrii ulei
Dezghetam bine foile sa nu se rupa prea rau. Amestecam ingredientele pentru umplutura, punem branza de vaci dulce, iaurtul si branza rasa. Le omogenizam bine, adaugam si ouale iar daca mai este nevoie adaugam un pic de sare (trebuie sa gustam). Grasimea lactatelor o alegem in functie de dorinta, evident ca cele mai gustoase sunt cele mai grase (parerea mea), dar nu le evit nici pe cele mai dietetice.
Ungem tava cu ulei, dupa care ungem si doua foi pe cate o part, le suprapunem si le asezam in tava. Punem 5-6 linguri din umplutura si le intindem pe jumatatea foii de deasupra dupa care venim cu jumatatile amandurora si acoperim, le incretim pana spre marginea tavii astfel incat sa ne mai incapa inca 7 seturi de acest fel (vezi poza). Dupa ce terminam, dam la cuptor sus de tot, circa 40 minute la foc mediu. Dupa 30 de minute, spargem oul pentru uns si il batem bine, adaugam iaurtul si omogenizam, scoatem tava din cuptor si intindem bine compozitia obtinuta, deasupra. Mai dam la cuptor inca 10 minute, la foc un pic mai iute, sa se rumeneasca.
Se poate adauga in umplutura: marar, ceapa calita, usturoi, chimen, sunca de Praga, bacon sau carnaciori un pic caliti, busuioc. Mie imi place simpla.
Galerie Foto Placinta dobrogeana:
TrackBack URL
https://bunute.ro/placinta-dobrogeana/trackback/