dulceata de capsuni de casa

asteptam un like, un share...
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://bunute.ro/dulceata-de-capsuni/

dulceata de capsuniPur si simplu din intamplarea s-a nimerit sa ajung la aceasta reteta.

Acum 5 ani, am luat 1 kg de capsuni si l-am pregatit pentru  fiul meu, adica le-am pus zahar si le-am facut piure, dar fiindca baietelul meu a venit de la gradi si il durea burtica nu le-a mancat. Au zacut o zi in frigider pana le-am pus intr-o cratita (cu inca 2 cani de zahar) si le-am bagat la cuptor, cca 1 ora,… a iesit o dulceata nemaipomenita. Secretul era sa faci cate putina, nu cum obisnuiam eu, cate 5 kg odata si zaceau pe aragaz 3 ore.

Reteta e clasica, cea a bunicii: o farfurie de capsuni+o farfurie de zahar, adica cat zahar atatea capsuni si invers, plus 1 plic sare de lamaie (zeama de lamaie inmoaie compozitia si e de preferat sarea de lamaie care coloreaza frumos si taie din dulce pe langa efectul de conservant)

Pentru gem la 3 kg de capsuni pun 1 kg zahar+sare lamaie.

Mai intai pregatesc borcanele de 400 gr, cam 4 pentru fiecare kg de capsuni.

 

La dulceata…

Capsunele cu zaharul le fac piure la robot sau cu pasatorul de piure si le pun in cratita la cuptor o ora. Daca fac mai multa, pun in 4 cratite pe aragaz, dar sa nu depaseasca 5 cm inaltime compozitia din cratita, si le las la foc iute 5 min si inca vreo 15-20 la foc mic, amestecand din cand in cand. Este gata cand din lingura cu care amestec, cade picatura si nu se imprastie.

dulceata de capsuni3Pun un varf de sare de lamaie in fiecare borcan si torn compozitia, aceasta este initial subtire dar se va ingrosa cand se raceste. Pun capacele peste dulceata fierbinte.

Modul meu de preparare de pana la acesta era acela in care capsunele ramaneau intregi. Lasam capsunele cu zahar sa isi lase zeama iar apoi scurgeam zeama si o puneam pe aragaz sa se ingroase ca mierea la foc mic, apoi adaugam capsunele si o bagam la coptor inca 30 min. Asa ramaneau capsunele intregi, dar daca voiam sa fac un topping ptr inghetata sau ptr prajituri, cand bagam dulceata la blender capata o culoare urata.

Acum doar o indoi cu un pic de apa si gata ptr inghetata!!!

Dulceata se mai poate consuma si cu briose de ciocolata.

 

Galerie Foto:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TrackBack URL

http://bunute.ro/dulceata-de-capsuni/trackback/

PAGE TOP